راهنمای خرید تیرآهن ipe
تیرآهن ipe در ساخت و ساز ضروری هستند و در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. تیرآهنIPE که مطابق با استانداردهای اروپایی تولید می شوند، از پرکاربردترین تیرآهن ها هستند. تیرها در مواد مختلفی از جمله بتن، چوب و فلز وجود دارند که آهنکاری به دلیل استحکام، دوام و مقرونبهصرفهترین آنهاست. در ساخت و ساز، تیرآهن و میلگرد اجزای اساسی هستند که به دو شکل اصلی I شکل و H شکل موجود است. تیرهای IPE، IPB و INP بر اساس استانداردها، طراحی و موارد استفاده متفاوت هستند. این مقاله توضیح خواهد داد که پرتوهای IPE چیست و چگونه با پرتوهای معمولی تفاوت دارند.
تیرآهن IPE
تیرآهن IPE (I Profile European) مطابق با استانداردهای اروپایی طراحی شده است و دارای طراحی نیمه عرض است. این تیرآهن یکی از شناخته شده ترین تیرها در صنعت فولاد است و از نظر ظاهری شبیه حرف “I” است. تیرآهن ipe متشکل از سطوح موازی (بال یا فلنج) است که توسط تار تیر به هم متصل شده اند که به عنوان جزء ساختاری مرکزی عمل می کند. این پیکربندی متمایز به تیرآهن ipe مقاومت عالی در برابر نیروهای خمشی، فشاری و کششی در امتداد محور طولی خود می دهد. جدول وزن تیر نشان دهنده وزن برای اندازه های مختلف این تیر می باشد.
طول عمر یک تیر آهن چقدر است؟
ساختار تیرآهن ها از دو جزء اصلی تشکیل شده است: بال و تار. شبکه وظیفه مقاومت در برابر نیروهای برشی را بر عهده دارد، در حالی که بالها برای تحمل لحظات خمشی طراحی شده اند. در تیرهایی با بالهای پهن، تار به صورت افقی قرار میگیرد و شکلی شبیه حرف H ایجاد میکند. اگر تار عمودی باشد، تیر شکل “I” را به خود میگیرد به این نوع تیر، تیر آهن ipe میگویند.
ارتفاع و عرض تیرهای IPE
ضخامت هر دو فلنج و تار در طول تیر ثابت می ماند و تیر دارای فلنج های یکسان در هر دو انتها است. فلنج ها موازی هستند و یک قطعه آهنی عمودی ضخیم بین آنها قرار گرفته است که به عنوان تار تیر شناخته می شود.
تیرآهن IPE معمولاً دارای ارتفاع استاندارد بین 80 تا 600 میلی متر هستند. اما در ایران از ارتفاعات بین 120 تا 300 میلی متر بیشتر استفاده می شود. بر خلاف تیرهای IPE، تیرآهن های INP دارای فلنج هایی هستند که با ضخامت شروع می شوند اما با افزایش فاصله از تار تیر، ضخامت آنها به تدریج کاهش می یابد.
اندازه و ارتفاع تیرهای IPE با مشخصات مختلفی از جمله ارتفاع فلنج (H)، وزن بر متر (G)، ضخامت شبکه (Ts)، ضخامت فلنج (Tg)، سطح مقطع (A) و عرض فلنج (B) تعیین می شود.
تفاوت بین پرتوهای IPB، IPE و INP
در مهندسی سازه، تیرها موادی هستند که برای مقاومت در برابر بارهای جانبی و نیروهای برشی اعمال شده به محور تیر طراحی شده اند. در حالی که پرتوها ممکن است عملکردهای مشابهی داشته باشند، آنها از جهات مختلفی متفاوت هستند که بر کاربرد آنها تأثیر می گذارد. در زیر، تمایز بین پرتوهای IPE و سایر پرتوهای معمولی را بررسی خواهیم کرد.
1. تفاوت ظاهری
تیرآهن IPE شبیه حرف “I” است و اغلب به عنوان تیر بال نیمه عرض موازی نامیده می شود. در این طرح بال های اولیه و نهایی دارای ضخامت یکسانی هستند. رایج ترین نوع تیرآهن در ایران است و غالباً به عنوان تیر معمولی شناخته می شود.
نوع دیگر پرتو IPB است که دارای بالهای موازی گسترده و شبیه حرف “H” است. بال های تیر IPB بلندتر از پرتو IPE است. پرتوهای IPB به دو گروه سبک (L) و سنگین (V) طبقه بندی می شوند. پرتو عریض سنگین IPBV نامیده می شود، در حالی که پرتو عریض سبک IPBL نامیده می شود.
از طرف دیگر تیرآهن IPN دارای یک فلنج باریک و شیبدار است. در این نوع تیر، با افزایش فاصله از تار تیر، ضخامت فلنج کاهش می یابد. این منجر به شیب ملایم در هنگام مشاهده از جهت پرتو می شود.
2. تفاوت در استانداردهای تولید
استانداردهای تولید تیرهای IPE، IPB و IPN نیز متفاوت است. تیرآهن IPE با فلنج های نیمه عرض موازی مطابق با استانداردهای اروپایی ساخته شده است. در ایران بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره 1791 مطابق با استانداردهای DIN10255 برای ابعاد، جرم و مقادیر استاتیک تولید می شود.
تیرآهن IPN با فلنج های شیبدار باریک بر اساس استانداردهای چینی و روسی ساخته شده است. تیرآهن IPB با بالهای موازی پهن بر اساس استانداردهای ایران تولید می شود. تیرآهن IPB در ایران از استاندارد ملی ایران ISIRI 14484 پیروی می کند و با استانداردهای IPB و DIN10252 برای ابعاد، جرم و مقادیر استاتیک مطابقت دارد. هر سه نوع تیر نیز بر اساس استانداردهای EN10034 و EN100252 برای تلرانس ها و مشخصات فنی تولید می شوند.
3. تفاوت در کاربرد
تنش به عنوان بار تقسیم بر سطح مقطع تعریف می شود. از آنجایی که تیر IPB دارای سطح مقطع بزرگ تری در مقایسه با تیر IPE است، تحت بار یکسان، تنش کمتری را تجربه می کند. این مساحت بزرگتر همچنین پرتو IPB را برای استفاده در ستونها مناسبتر میکند، زیرا تنش را به طور موثرتری نسبت به تیرآهن های I توزیع میکند. علاوه بر این، با پهنای فلنج و شبکه برابر، پرتو IPB هنگام قرار گرفتن در معرض نیروهای خمشی و برشی عملکرد بهتری دارد.
تیرآهن های H به دلیل سطح مقطع تخصصی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند و معمولاً در طول های تا 100 متر اجرا می شوند که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تلقی می شود. در مقایسه، حداکثر طول برای تیرهای I 30 متر است. با وجود این، تیرآهن های H به دلیل ساخت ساده، طراحی سبک وزن و مقرون به صرفه بودن مورد توجه قرار می گیرند. آنها معمولاً به عنوان تیرهای تکیه گاه در پل ها، نیم طبقه ها و سکوها و همچنین ستون های تکیه گاه در ساخت و سازهای مسکونی استفاده می شوند. از سوی دیگر، تیرهای I معمولی بیشتر در ساخت پل ها و ساختمان ها با اسکلت فلزی استفاده می شوند.
4. تفاوت در ویژگی ها بر اساس جدول استال
میز استال که توسط خانم مارتا استالدر طراحی شده است، منبع ارزشمندی برای شناسایی مشخصات پروفیل های مختلف فولادی است. این جدول اطلاعات ضروری مانند نیروهای برشی، نیروهای کششی، گشتاورهای اینرسی و جرم و سایر خواص را ارائه می دهد. مهندسان عمران برای انتخاب پروفیل تیر مناسب برای پروژههای خود بر این جدول تکیه میکنند و اطمینان حاصل میکنند که پروفیل انتخابی الزامات سازهای را برآورده میکند و به طور موثر در طراحی عمل میکند.
نتیجه گیری
تیرها در سه استاندارد اصلی موجود هستند IPN، IPB، و IPE که هر کدام از نظر ظاهر، مقاومت و خواص کششی متفاوت هستند. هر دو تیرهای IPE و IPN دارای مقطع I شکل هستند، در حالی که تیرهای IPB دارای یک شکل H هستند. تفاوت قابل توجه بین تیرهای IPN و IPE یکنواختی ضخامت فلنج آنهاست. تیرهای IPN دارای فلنج هایی با شیب ملایم هستند و نام “V” به تیرهای سنگین اضافه می شود، در حالی که از “L” برای تیرهای سبک تر استفاده می شود.
علاوه بر این، تیرهای مشبک، که به آنها تیرهای لانه زنبوری نیز گفته می شود، معمولاً با نام CNP شناخته می شوند.
برای استعلام قیمت تیرآهن ipe و خرید تیرآهن ipe به فروشگاه تخصصی آیرونیز،مراجعه کنید.